Mindenek előtt beszéljünk kicsit az enzimekről.


Az enzimek a szervezetünk minden folyamatában jelen vannak.
Ezzel a diétával gyakorlatilag segítjük az emésztő rendszerben "dolgozó" enzimek működését, hiszen a diéta lényege, hogy egyféle táplálék kerüljön be a szervezetbe, így az egyféle táplálék egyféle enzim működést igényel.
Az enzimek összetett fehérjeanyagok.

Én az emésztő enzimekkel, tehát a fermentumokkal fogok bővebben foglalkozni.

Az enzimek biokatalizátorok: gyorsítják a szervezetben lejátszódó kémiai reakciók sebességét. Mint minden katalizátor, a reakciósebesség növelését az aktiválási energia csökkentésével érik el, azáltal, hogy a reaktánsok speciális elrendezésével új reakcióutakat nyitnak meg. Fontos megjegyezni, hogy a reakcióra jellemző szabad energia változást nem befolyásolják, azaz csak energetikailag kedvező, spontán módon lezajló (ún. exergonikus) reakciókat katalizálnak.
Az enzimek túlnyomó többsége fehérje (RNS alapú enzimeket ribozimeknek, az ellenanyag alapú enzimeket abzimeknek nevezzük, emiatt működésük erősen függ a hőmérséklettől, pH-tól és ionkoncentrációtól.

Az enzimek specifitása széles skálán mozog, és az enzim egyéb tulajdonságaihoz hasonlóan evolúciós hatásokat tükröz: minél szorosabban szabályozott folyamatot katalizál egy enzim, annál specifikusabb: például szerkezetükben és szekvenciájukban rendkívül hasonló, de specifitásában különböző fehérjebontó enzimek működnek a véralvadási kaszkádban és az emésztésnél is. Előbbi esetben az enzimek csak egy meghatározott szubsztrát meghatározott peptidkötésére specifikus, addig az emésztőenzimek rendkívül sokféle szubsztrát hasítását képesek katalizálni.

Az enzimek nemcsak a zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontásában (emésztés) vesznek részt, hanem építő folyamatokban, valamint az immunrendszer működésében is.


A fellelhető irodalom szerint az enzimek minden élőben megtalálhatóak.
A zöldségek, gyümölcsök, csíráztatott magok, méz stb... mind rendelkeznek az emberi szervezet számára szükséges enzimekkel. Egy apró gond van velük csupán... 45-50 celsius fölött egyszerűen eltűnnek az ételből, ami azt eredményezheti, hogy az ételben lévő nyomelem már be se épülnek a hiányzó enzim miatt. Az enzimhiány tünetei elég.. hogy is mondjam... széles körben lefednek más megbetegedéseket is, melyeknek lehet, hangsúlyozom lehet oka az enzimhiány, de lehet tünete is. Ezért minden esetben célszerű szakember segítségét is igénybe venni. - gondolom :)

(Lehet, hogy a kompót nem volt túl jó választás ezen a napon? :)

A kereskedelemben számtalan enzimpotló készítményt találtam, de egyik terméket sem ismerem, és nem is célom, hogy azokat megismerjem, fogyasszam - egyenlőre. De ez is változhat, ahogy minden az életben.

Nagyon kíváncsi vagyok arra, hogy ez a diéta mennyiben javít a közérzetemen, az egészségügyi állapotomon. :)


A fehérjebontó enzimek között, annak alapján teszünk különbséget, hogy teljes fehérjemolekulákra hatnak-e pepszin, kateapszin, tripszin, kimotripszin, vagy a fehérjék különböző molekulatömegű bomlástermékeit bontják-e tovább poli-, tri-, dipeptidázok, karboxi- és aminopeptidázak stb.. A fehérje emésztés végtermékei az aminosavak.

A szénhidrátbontó enzimek között megkülönböztetünk poliszaharidázokat amiláz, celluláz, hemicelluláz és oligoszaharidázokat szacharáz, maltáz, laktáz. A szénhidrátemésztés végtermékei az egyszerű cukrok.
Cellulázt és hemicellulázt eddig csak az emésztőcsatorna különböző szakaszaiban élő szimbionta baktériumokban mutattak ki.

A zsírbontó enzimek a lipázok, amelyek a zsírokat zsírsavakra és glicerinre bontják.

A nukleázok a nukleinsavat, a nukleotidázok és nukleozidázok a nukleotidokat, illetve nukleozidokat hasítják. Az emésztés végtermékei itt nukleozidák, purin- és pirimidinbázisok, foszforsav és pentózok.



Megjegyzések